Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ιούλιος Φιρμικος Ματέρνος-Julius Firmicus Maternus

Σικελός εκκλησιαστικός συγγραφέας και δημόσιος συνήγορος της Ρωμαϊκής Συγκλήτου, ο οποίος είχε σπουδάσει ρητορική και φιλοσοφία, ελληνική και λατινική. Έζησε κατά την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου του Α' και των διαδόχων του. Χάριν του έργου του ''De errore profanarum religionum'' του αποδόθηκε ο τιμητικός τίτλος του Vir Clarissimus και Vir Consularis και αναγνωρίστηκε ως μέλος της ανώτερης τάξης των ευγενών, της Ρωμαϊκής  Συγκλήτου. Κουρασμένος όμως από τις συγκρούσεις και τις αντιπαλότητες στον χώρο αυτό, αποφάσισε να αποσυρθεί για να αφοσιωθεί στη μάθηση και τη λογοτεχνία. Πριν γίνει χριστιανός υπήρξε σπουδαίος αστρολόγος. Είναι ο συγγραφέας του πιο εκτενούς από τα διασωθέντα έργα της ρωμαϊκής αστρολογίας με τίτλο ''Matheseos libri octo''  (''Οκτώ βιβλία αστρολογίας''). Αυτό το έργο του είναι αφιερωμένο στον αριστοκράτη φίλο του, τον ύπατο Lollianus Mavortius, τον οποίο γνώρισε όταν ο Lollianus Mavortius ήταν κυβερνήτης της Καμπανίας. Ο τελευταίος εκδήλωνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την φιλοσοφία και την αστρονομία ενώ οι αστρολογικές του γνώσεις ήταν ελάχιστες, αποδίδοντας ο ίδιος μάλιστα αυτή του τη μειονεκτικότητα στο γεγονός οτι η σχετική λατινική βιβλιογραφία  ήταν ελλειπής. Έτσι ο Ιούλιος Φιρμικος Ματέρνος παρακινήθηκε να καλύψει το κενό συγγράφοντας το προαναφερθέν έργο. Με βάση μία  αναφορά σε μια έκλειψη, το έργο χρονολογείται γύρω στο 330 μ.Χ.  Έγραψε επίσης δύο μικρά δοκίμια για την πρόβλεψη και ετοίμαζε και το κύριο έργο του, αλλά όλα αυτά δεν έχουν διασωθεί.  Ο Φιρμικος ήταν στωϊκός στη φιλοσοφία του και αν και μετεστράφη στον χριστιανισμό δεν ήταν βαθύς γνώστης της χριστιανικής διδασκαλίας.
Βαθειά πεποίθηση του Φιρμικου ήταν οτι ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του εγγενώς και οτι αυτή επικυριαρχεί στη ζωή του, ανεξάρτητα από την αρετή του, τη σοφία του και το σθένος του. Η σκέψη του υπήρξε ασύμβατη προς αυτή του χριστιανικού αναγνωστικού κοινού και η επιβίωση του συγγραφικού του έργου αποτελεί φόρο τιμής στο ευρύ πνεύμα κάποιων μοναχών του μεσαίωνα που αντέγραψαν και διέσωσαν το έργο του.
  Στο έργο του  ''Matheseos libri octo'' ο Φιρμικος αναπτύσσει τα βασικά στοιχεία του ωροσκοπίου και αναλύει ενδελεχώς και με κάθε λεπτομέρεια θέματα που περιλαμβάνει το φιλοσοφικό έργο του Πτολεμαίου, διασώζοντας έτσι χρήσιμο υλικό για τους σύγχρονους αστρολόγους.







ΠΗΓΗ:  1.Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία, τομ. Β, Αθήνα, 1990
              2.Firmicus Maternus, Ancient Astrology, Theory and Practice: Matheseos Libri VIII, trans. Jean Rhys Bram, Noyes Press, Park Ridge, New Jersey, 1975                           
                 3.Monat, Pierre (ed. and trans.), Firmicus Maternus, Mathesis, 3 vols., Les Belles Lettres, Paris,   1992-1997.






ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική, ή κατά παράφραση, ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής αυτής σελίδας και όλων των σελίδων που συνδέονται με δεσμούς (links) με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη/διαχειριστή σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2121/1993.